dinsdag 20 april 2010

WK ticket gekte + politieke spanningen

Nog 51 dagen 4 uur 45 minuten en 33 seconden te gaan...
De WK teller tikt verder af. In alle steden staan grote tellers die dag per dag aftellen.
15 april was D-day voor vele Zuid-Afrikanen. Vanaf die dag kon men WK tickets cash aan de kassa kopen. De locale kritiek op de WK ticket verkoop is ietwat terecht. In de periode 20 februari 2009-14 april 2010 konden enkel tickets gekocht worden via internet én per creditkaart. Gezien zeer veel zuid-afrikanen geen internet of creditkaart hebben werd het op 15 april een STORMLOOP van jewelste. Duizenden fans stonden al sinds woensdagmiddag in de rij aan te schuiven om donderdagmorgen hun ticket te kopen (voor slechts 14 euro). Er werden maar liefst 120000 tickets op 1 dag verkocht. Een 64 jarige man legde er het bijltje bij neer (hartaanval in de rij). En in Pretoria moest de politie de gemoederen met pepperspray bedaren toen rumoer ontstond doordat het computersysteem het even liet afweten wegens overbelasting. Onze tickets en liggen alvast al klaar.
Leuk om zien: iedere vrijdag kleurt de stad volledig geel/groen! Football Friday, prachtig tafereel! Op aanraden van de overheid is vrijdag de dag waarop iedereen z'n zuid-afrika voetbaltruitje aantrekt. Annelies en ik hebben ook al onze truitjes. Zowel in de kliniek als tijdens businessmeetings, op vrijdag mag het casual in geel/groene shirt. Go Bafana Bafana!

Op politiek vlak zijn er de laatste tijd spanningen.
Begin april werd Eugene Terre'Blanche, de leider van de extreemrechtse AWB (afrikaner weerstandsbeweging = voorstander Apartheid) vermoord. Het onderzoek naar de moord loopt nog maar er wordt veel gespeculeerd. Vermoed wordt dat ET vermoord werd door 2 zwarte jonge afrikanen die op zn boerderij werkten en niet betaald werden. Er gaat ook een gerucht dat er een condoom op de murder scene in beslag genomen is en ET een homoseksuele relatie zou gehad hebben met die 2 zwarte jongens. Gezien de thema's blank/zwart en homoseksualiteit zéér gevoelig liggen bij sommige 'Afrikaner' (understatement) doet de ganse affaire veel stof opwaaien (beetje zoals in Ijsland maar dan zonder luchtvaartproblemen).
Enkele dagen voor de moord op ET werden door Julius Malema, de leider van de ANC Youth League (jongeren devisie van de aan de macht zijnde ANC partij van president Zuma) openbaar 'Kill The Boer' liederen gezongen. Diezelfde Julius Malema uit ook openbaar kritiek op president Zuma (van zn eigen partij dus) en lapt alle politieke afspraken binnen zn eigen ANC partij aan zn laars door bijvoorbeeld zn steun en respect te betuigen aan Zimbabwaanse dictator Mugabe.
Als kers op de taart stuurde Malema, op agressieve toon, een (blanke) BBC journalist uit een persconferentie omdat hij een vraag wou stellen terwijl Malema aan het woord was. Met de Malema woorden "bastard" en "bloody agent" kon de journalist het aftrappen.
President Zuma heeft reeds opgedragen tot kalmte en tot het stoppen van racistische uitlatingen vanuit zn eigen ANC partij.
Wetende dat de leider van de ANC Youth League meestal de toekomstige presidentskandidaat is voor het ANC, staan er Zuid-Afrika nog rumoerige politieke tijden te wachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten