zaterdag 24 april 2010

Blou Bulle

De nationale sport in Zuid-Afrika is niet voetbal maar RUGBY.
Het rugbyteam van Pretoria, "de Blou Bulle", is zowat het Barcelona van het voetbal.

Na een snelcursus 'rugby spelregels' gingen we richting Loftus Versfeld stadium (Pretoria, 51000 zitjes) om de Super 14 match Blou Bulle vs Lions te aanschouwen (Super14 = rugby Champions League met teams uit Zuid-Afrika, Nieuw Zeeland en Australie). Tienduizenden fanatieke (doch zeer sportieve) supporters met blauwe shirts, vlaggen, helmen, pruiken, haarlokken, ... die luidkeels de Bulle vooruitschreeuwen naar een 'try' (= touchdown). Mastodonten van kerels die inbeuken tegen elkaar => niet normaal!


Blou Bulle Mascot

Blou Bulle @ Loftus Versfeld

Scrum

Voor de geïnteresseerden: de spelregels:

Rugby wordt door twee teams van 15 spelers met een eivormige bal gespeeld (sept tem mei). De speelduur bedraagt 2x 40 minuten. Punten kunnen behaald worden door:
- de bal bij de tegenpartij in het ingoalgebied op de grond te drukken (try = 5 punten).
- de bal over de lat tussen de twee doelpalen door te schieten.
Dit kan in verschillende situaties voorkomen:
- In het open spel als dropkick (dropgoal = 3 punten)
- Als strafschop na een overtreding (penaltykick = 3 punten)
- Als bonus na een try (conversion = 2 punten)

Veelal zal een speler proberen met de bal in de handen zoveel mogelijk terrein te winnen door vooruit te lopen tot het moment dat hij getackeld of tegengehouden wordt. Op dat moment zal hij proberen de bal schuin achterwaards af te spelen naar een medespeler die vervolgens terrein probeert te winnen door naar voor te lopen. Op deze manier wordt geprobeerd de try-line van de tegenstander te bereiken. De tegenpartij zal dit door tackelen, tegenhouden en de bal afpakken proberen te voorkomen. Alleen de speler met de bal mag getackeld of tegengehouden worden. Tackelen of tegenhouden mag alleen met de armen en handen gebeuren. Naar elkaar schoppen is ten strengste verboden. Andere spelers mogen elkaar niet hinderen. Bij een fout of het niet meer bespeelbaar zijn van de bal, wordt het spel hervat met een scrum (8 zware spelers van elk team die proberen elkaar over de bal heen te drukken, zodat deze er aan de achterkant uitkomt). Bij een overtreding wordt het spel hervat met een vrije schop (penalty kick). Als de bal in de buurt van de eigen try-line pas bemachtigd kan worden zal vaak, om terrein te winnen, de bal naar voor geschopt worden. Het doel hiervan is terrein terug te winnen. Dit kan door achter de bal aan te hollen en hem weer te pakken zien te krijgen, of te zorgen dat de bal zover mogelijk van de eigen tryline over de zijlijn uit te gaat. Het spel wordt op de plaats waar de bal uitging hervat met een line-out waarbij de tegenpartij in mag gooien (line-out = ingooiende speler gooit de bal precies in het midden boven de twee rijen van min. 2 en max. 8 spelers van elk team. Zij springen naar de bal en proberen die te bemachtigen. Vaak is er een aangewezen springer die extra ondersteund wordt bij het springen door de ernaast staande spelers). Alle spelers hebben in het veld specifieke functies. Bepaalde functies spelen een belangrijke rol bij de scrum en de line-out.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten