zaterdag 24 april 2010

Blou Bulle

De nationale sport in Zuid-Afrika is niet voetbal maar RUGBY.
Het rugbyteam van Pretoria, "de Blou Bulle", is zowat het Barcelona van het voetbal.

Na een snelcursus 'rugby spelregels' gingen we richting Loftus Versfeld stadium (Pretoria, 51000 zitjes) om de Super 14 match Blou Bulle vs Lions te aanschouwen (Super14 = rugby Champions League met teams uit Zuid-Afrika, Nieuw Zeeland en Australie). Tienduizenden fanatieke (doch zeer sportieve) supporters met blauwe shirts, vlaggen, helmen, pruiken, haarlokken, ... die luidkeels de Bulle vooruitschreeuwen naar een 'try' (= touchdown). Mastodonten van kerels die inbeuken tegen elkaar => niet normaal!


Blou Bulle Mascot

Blou Bulle @ Loftus Versfeld

Scrum

Voor de geïnteresseerden: de spelregels:

Rugby wordt door twee teams van 15 spelers met een eivormige bal gespeeld (sept tem mei). De speelduur bedraagt 2x 40 minuten. Punten kunnen behaald worden door:
- de bal bij de tegenpartij in het ingoalgebied op de grond te drukken (try = 5 punten).
- de bal over de lat tussen de twee doelpalen door te schieten.
Dit kan in verschillende situaties voorkomen:
- In het open spel als dropkick (dropgoal = 3 punten)
- Als strafschop na een overtreding (penaltykick = 3 punten)
- Als bonus na een try (conversion = 2 punten)

Veelal zal een speler proberen met de bal in de handen zoveel mogelijk terrein te winnen door vooruit te lopen tot het moment dat hij getackeld of tegengehouden wordt. Op dat moment zal hij proberen de bal schuin achterwaards af te spelen naar een medespeler die vervolgens terrein probeert te winnen door naar voor te lopen. Op deze manier wordt geprobeerd de try-line van de tegenstander te bereiken. De tegenpartij zal dit door tackelen, tegenhouden en de bal afpakken proberen te voorkomen. Alleen de speler met de bal mag getackeld of tegengehouden worden. Tackelen of tegenhouden mag alleen met de armen en handen gebeuren. Naar elkaar schoppen is ten strengste verboden. Andere spelers mogen elkaar niet hinderen. Bij een fout of het niet meer bespeelbaar zijn van de bal, wordt het spel hervat met een scrum (8 zware spelers van elk team die proberen elkaar over de bal heen te drukken, zodat deze er aan de achterkant uitkomt). Bij een overtreding wordt het spel hervat met een vrije schop (penalty kick). Als de bal in de buurt van de eigen try-line pas bemachtigd kan worden zal vaak, om terrein te winnen, de bal naar voor geschopt worden. Het doel hiervan is terrein terug te winnen. Dit kan door achter de bal aan te hollen en hem weer te pakken zien te krijgen, of te zorgen dat de bal zover mogelijk van de eigen tryline over de zijlijn uit te gaat. Het spel wordt op de plaats waar de bal uitging hervat met een line-out waarbij de tegenpartij in mag gooien (line-out = ingooiende speler gooit de bal precies in het midden boven de twee rijen van min. 2 en max. 8 spelers van elk team. Zij springen naar de bal en proberen die te bemachtigen. Vaak is er een aangewezen springer die extra ondersteund wordt bij het springen door de ernaast staande spelers). Alle spelers hebben in het veld specifieke functies. Bepaalde functies spelen een belangrijke rol bij de scrum en de line-out.

dinsdag 20 april 2010

Weekendje Waterberg

April is voor Annelies een iets rustigere maand gezien ze in een ander hospitaal werkt (Steve Biko Academic Hospital). Kortere werkdagen en kalmere wachten. Geen reden tot klagen dus (al hebben we dat hier feitelijk nog geen moment gehad).
Wat het Ex-Change werk betreft wordt het een lekker drukke maand (diverse experts die naar ZA komen, nieuwe projecten, een export workshop op poten te zetten, ...). Vorige week een binnenvluchtje mogen doen voor meetings in Bloemfontein (gerechtelijke hoofdstad). Een taxichauffeur vertelde mij dat Bloemfontein de schoonste vrouwen van ZA heeft => helaas niet veel van gemerkt :(


Tijdens de weekends trachten we te ontsnappen aan de dagelijkse drukte van de metropolen Pretoria en Johannesburg. Een mountainbiketocht tussen giraffen, zebra's, struisvogels, impala's, ... in een Nature Reserve. Hiken in de natuur. Of een zalig "bush"weekendje.



Hennops Hiking Trail

Vorig weekend zijn we, samen met ons Duits/Italiaans vriendinnetje Laura, op zo'n zalig bushweekendje geweest naar de "Waterberg" (2,5 uurtjes ten noorden van Pretoria, Limpopo).
De term 'In the middle of nowhere' werd alle eer aangedaan.



In the middle of nowhere



Waterberg hut


Frederic, Laura & Annelies @ hike





Afrikaanse okerkleurige aarde/zand wegen leidden ons naar een houten hutje, met in kilometers omtrek geen auto, elektriciteitspaal of mens te zien of te horen. Kabbelende watervalletjes, fluitende vogels, brullende babboons en een knetterend houtvuur waren de enige bron van geluid.


Chillen aan watervalletje en poeltje


The Waterberg Mountain


Okerkleurige aardewegen
Het summum van de trip was de magnifieke sterrenhemel met een subliem goed zichtbare Milky Way. Astronomische nietigheid/nederigheid ten top, gepaard gaande met een transformatie tot 3 ware filosofen.
Life can be hard in South Africa ;)

WK ticket gekte + politieke spanningen

Nog 51 dagen 4 uur 45 minuten en 33 seconden te gaan...
De WK teller tikt verder af. In alle steden staan grote tellers die dag per dag aftellen.
15 april was D-day voor vele Zuid-Afrikanen. Vanaf die dag kon men WK tickets cash aan de kassa kopen. De locale kritiek op de WK ticket verkoop is ietwat terecht. In de periode 20 februari 2009-14 april 2010 konden enkel tickets gekocht worden via internet én per creditkaart. Gezien zeer veel zuid-afrikanen geen internet of creditkaart hebben werd het op 15 april een STORMLOOP van jewelste. Duizenden fans stonden al sinds woensdagmiddag in de rij aan te schuiven om donderdagmorgen hun ticket te kopen (voor slechts 14 euro). Er werden maar liefst 120000 tickets op 1 dag verkocht. Een 64 jarige man legde er het bijltje bij neer (hartaanval in de rij). En in Pretoria moest de politie de gemoederen met pepperspray bedaren toen rumoer ontstond doordat het computersysteem het even liet afweten wegens overbelasting. Onze tickets en liggen alvast al klaar.
Leuk om zien: iedere vrijdag kleurt de stad volledig geel/groen! Football Friday, prachtig tafereel! Op aanraden van de overheid is vrijdag de dag waarop iedereen z'n zuid-afrika voetbaltruitje aantrekt. Annelies en ik hebben ook al onze truitjes. Zowel in de kliniek als tijdens businessmeetings, op vrijdag mag het casual in geel/groene shirt. Go Bafana Bafana!

Op politiek vlak zijn er de laatste tijd spanningen.
Begin april werd Eugene Terre'Blanche, de leider van de extreemrechtse AWB (afrikaner weerstandsbeweging = voorstander Apartheid) vermoord. Het onderzoek naar de moord loopt nog maar er wordt veel gespeculeerd. Vermoed wordt dat ET vermoord werd door 2 zwarte jonge afrikanen die op zn boerderij werkten en niet betaald werden. Er gaat ook een gerucht dat er een condoom op de murder scene in beslag genomen is en ET een homoseksuele relatie zou gehad hebben met die 2 zwarte jongens. Gezien de thema's blank/zwart en homoseksualiteit zéér gevoelig liggen bij sommige 'Afrikaner' (understatement) doet de ganse affaire veel stof opwaaien (beetje zoals in Ijsland maar dan zonder luchtvaartproblemen).
Enkele dagen voor de moord op ET werden door Julius Malema, de leider van de ANC Youth League (jongeren devisie van de aan de macht zijnde ANC partij van president Zuma) openbaar 'Kill The Boer' liederen gezongen. Diezelfde Julius Malema uit ook openbaar kritiek op president Zuma (van zn eigen partij dus) en lapt alle politieke afspraken binnen zn eigen ANC partij aan zn laars door bijvoorbeeld zn steun en respect te betuigen aan Zimbabwaanse dictator Mugabe.
Als kers op de taart stuurde Malema, op agressieve toon, een (blanke) BBC journalist uit een persconferentie omdat hij een vraag wou stellen terwijl Malema aan het woord was. Met de Malema woorden "bastard" en "bloody agent" kon de journalist het aftrappen.
President Zuma heeft reeds opgedragen tot kalmte en tot het stoppen van racistische uitlatingen vanuit zn eigen ANC partij.
Wetende dat de leider van de ANC Youth League meestal de toekomstige presidentskandidaat is voor het ANC, staan er Zuid-Afrika nog rumoerige politieke tijden te wachten.