zondag 18 oktober 2009

Blyde River Canyon + Kruger + Magoebaskloof

Wat een prachtig land...
Dat is alvast de conclusie na ons eerste weekje verlof.
Onze eerste reishalte was de Blyde River Canyon, de derde grootste canyon ter wereld, gevolgd door de Panorama Route (bergachtige autoroute met menige wondermooie views). Zeer indrukwekkend!
Foto's kunnen de werkelijke schoonheid van de landschappen niet evenaren maar hieronder toch enkele pogingen.


Ohrigstadt Hannah Lodge

Hike Blyde River Canyon

Waterfall hike Graskop

Lowveld view Blyde River Canyon

Lowveld view Blyde River Canyon
Na een zeer actieve Blyde River Canyon hike, waarbij ma en pa De Knijf een hevig duel aangingen met de enorme hitte en de steile rotspadjes, reden we verder richting Kruger Park, de must voor iedere bezoeker, eerst zien dan geloven. Op weg naar het Kruger was het af en toe opletten geblazen voor Afrikaanse taferelen, diverse beesten te midden een 120km/h éénvaksrijstrook (koeien, apen en politiemannen die wederom bewezen dat hun flits marcheert). Aan de toekomstige bezoekers: don't speed want ze staan continu te flitsen.

broodje gehakt
Hoofdactiviteit in het Kruger Park = jeepsafari. Verder kan je er niet veel doen want je zit een beetje in the middle of nowhere en je mag er niet wandelen wegens te gevaarlijk owv de wilde dieren.
Onze eerste 3uur durende ochtend game drive was ietwat ontgoochelend.
De 2 rangers zaten continu leeuwensporen te traceren doch geen leeuw gezien. Op wat giraffen en impala's na hadden we weinig game gespot (0 van de Big Five gezien). Een mens begint zich af te vragen of het Kruger Park niet zeer overroepen is, of de rangers niet gewoon een showtje aan het opvoeren zijn en of we zot zijn geweest om die toch wel behoorlijk kostelijke safari's te doen. De avonddrive en de volgende ochtenddrive brachten echter meer dan soelaas: giraffen, wrattenzwijnen, steenbokken, kudu's, impala's, zwarte wildenbeesten, hartebeesten, zebra's, jackhal, kudde olifanten, kudde buffels en als grote finale een leeuwenfamilie.

jeepsafari

PJ Germonpré alias den buffel

Elephant walking
De leeuwenzoektocht was een avontuur op zich. De rangers stappen uit hun jeep, bestuderen de leeuwenvoetafdrukken, ruiken het gras waar de leeuwen aan geschrobd hebben (ruikt naar popcorn raar maar waar) en dan plots full speed over de gobbelige padjes door mekaar geschud worden tot aan de schuilplaats van een 15tal leeuwen. Oppergelukkig gelijk een klein kind bevind je je plots op een paar meter van de leeuwen.
Stilte en starheid alom want je zit in een open jeep en ieder fel geluid of beweging kan je fataal worden (de iets over de jeeprand liggende knie van vader De Knijf was kantje boord)... Machtig!
Besluit: de rangers kennen wel degelijk hun metier en 4 (olifant, neushoorn, leeuw, buffel) van de Big Five zijn gespot (het luipaard ontbreekt nog maar blijkt niet evident te zijn om te zien).

Where the lion sleeps tonight

Lion

Het safari team
Na Kruger was het opnieuw tijd om afscheid te nemen van onze eerste bezoekers die verder reizen richting Westkust en Kaapstad. Wijzelf hebben onze route nog wat verdergezet met een eerste zuid-afrikaans kampeeravontuurtje in de prachtige mango-citrus-banaan-regionen van de Magoebaskloof. Kamperen onder een schitterende sterrenhemel met rondslingerende apen in de bomen rondom uw tent... wat een prachtig land...

Magoebaskloof Ruskamp

Camping @ Magoebaskloof

@ Piern: ik moest de groeten overbrengen van Familie Buffel aan Familie Germonpré
@ Stijnie: let op de sluikreclame
@ Alfons & Regina: we hebben er super van genoten !!
@ Valerie & Tom: nog 10 keer slapen...

zondag 11 oktober 2009

Eerste bezoek

Onze eerste bezoekers zijn gearriveerd, ma en pa De Knijf.
Bijgevolg: een verse lading Voetbalmagazine, Humo, Story en Flair!
Na enkele overnachtingen in ons huisje voelen ze zich hier al goed thuis.
Hoogtepunten van hun bezoek in Pretoria waren oa.:
- het aanschouwen v/h afrikaans werkmansritme, ttz. een splinternieuwe boormachine, 3 zogenaamd professionals en veel geduld om 4 minieme gaatjes te boren in de nieuw getegelde badkamer
- familie De Knijf meets familie Giraf
Op naar Blyde Rivier en the Big Five in Kruger...
@Vulsteke: stuur maar een kistje champi op. Weddenschap verloren!

Lunch @ Moyo's Jo'burg

Picnic @ Voortrekkers Monument

Giraf spotting @ Groenkloof

Tsjing tsjing Vulsteke !!

donderdag 8 oktober 2009

Vertaling

Hierbij de vertaling van de eerste lading Afrikaanse woordjes:
- amperbroekie = tanga

- aptijtwekker = aperitief
- blokkiesraaisel = kruiswoordraadsel
- bakkie = pick up truck
- broeikas = couveuse
- duikweg = tunnel
- fliek = film
- hakiesdraad = prikkeldraad

Iemand 8/8 gehaald?
@Jan: in je amperbroekie naar de fliek gaan = anderhalf uur vol mooie dialogen

Nog enkele educatieve puntjes:
- Pretoria wordt ook wel "The Jacaranda City" genoemd, naar de bomen die in oktober prachtige paarse bloemen krijgen. De stad staat vol van de Jacaranda's wat prachtige beelden oplevert.
- Het slechte nieuws: de eerste verkeersboete is -zoals gevreesd- toegekomen. Het goede nieuws: als je binnen de 32 dagen betaalt krijg je 50% korting.
- Zeer veel werkende mensen verdienen hier slechts 3000 Rand (=300 euro) per maand.
- Ook hier ligt de kerstversiering al in de winkelrekken, hoewel de drempel hoog is om bij 30°C kerstballen te kopen.
- Een golfke 2 is hier nog steeds in de mode.



Jacaranda's

zaterdag 3 oktober 2009

Dag Belgische vrienden!
Ondertussen zijn we 6 weken ver, en voelen we ons al thuis in Pretoria.
De voorbije weken zijn iets moeilijker geweest, aangezien we het nieuws gekregen hebben dat mijn grootvader (Annelies) overleden is. Hoewel het nieuws niet volledig onverwacht kwam, is het toch moeilijk om op zo een moment zo ver weg van de familie te zijn.
Ondertussen zijn we de dagen aan het aftellen, want binnenkort krijgen we bezoek: ma en pa De Knijf landen volgende dinsdag, om Zuid-Afrika meer dan 2 weken te verkennen. Vanaf 10/10 hebben we ook een weekje verlof, en gaan we mee met hen naar de Blyde Rivier, en het Krügerpark. Deze maand komen ook de zus van Frederic en Tom, gevolgd door de broer van Annelies + Anneleen, en eind november pa en ma Versavel (met hen gaan we naar Robertson -aan de wijnroute- en Kaapstad), dus het wordt druk, druk, druk! Maar heel goede vooruitzichten dus!
Deze week hebben we onze eerste Zuid-Afrikaanse storm meegemaakt: ze kunnen er hier wat van: urenlang vallen bakken regen uit de lucht, de ene donder en bliksem na de andere... Gevolg: uren zonder electriciteit gezeten (en ja, Annelies had veel schrik), een lek in het dak, waardoor het plafond nu doorhelt, en de indruk geeft dat het elk ogenblik kan instorten... 's Morgens onderweg naar het werk: bomen en stenen op de straat, vele verkeerslichten (hier 'Robots' genoemd) buiten werking... Drie dagen later nog steeds niet hersteld...
Gisteren zijn we naar de maandelijkse wijnproefavond geweest met buur Wim, waar je kan proeven van typische Zuid-Afrikaanse wijnen, met uitleg van een kenner; vergezeld van een Zuid-Afrikaanse maaltijd, heerlijk!


"Herinner mij, niet in sombere dagen,
Herinner mij, in stralende zon,
Hoe ik was,
Toen ik alles nog kon."
Wildlife spotting in Rietvlei naturereserve.

Fris pintje op Church square.

Pojkiekos

Samen met buren Wim, Clifton en vriendin Beelke genieten
van Pojkiekos en glaasje rode wijn op (hete) zondagnamiddag.