zaterdag 19 juni 2010

Bafana Bafana vs Uruguay

Na de 1-1 tegen Mexico hoopten alle zuid-afrikanen op een overwinning tegen Uruguay om kans te maken op een plaatsje in de Final 16 (3e match tegen Frankrijk). De match vond plaats in onze hometown Pretoria. Het Blou Bulle rugbystadium werd verbouwd voor de gelegenheid verbouwd tot voetbalstadium. Wij waren bij de 46000 gelukkigen die een ticket konden bemachtigen.


Annelies @ Vuvuzela training







Om het nog wat aangenamer te maken viel de match toevallig op een feestdag. Om 13h verzamelden we met onze vrienden in Villa Africa (guesthouse gerund door Vlaamse/Zuid-Afrikaanse vrienden Els&Jaco). Beetje eten, beetje drinken, beetje vuvuzela blazen, ... Daarna richting centrum om de sfeer gaan opsnuiven. Nog meer eten, meer drinken, meer vuvuzela's, ... Tegen 19h naar het stadium. Dolle soccer gekte in de straten op weg naar het stadium. Alles volgens plan.

Frederic met makaraba


Els & Jaco


Danny, Frederic, Jaco, Ben


Op weg naar de ingang



Echter, bij aankomst aan de ticketcontrole bleek dat iemand van ons 'bende' (Jaco) zijn 4 tickets kwijt was. Annelies, Chantal en ikzelf waren reeds binnen en vervoegden het Bafana legioen in de tribune. Toen er plots 4 vreemden de stoeltjes van Jaco innamen, werd duidelijk dat de tickets gestolen waren. Veel discussie en ophef, maar eind goed al goed, onze 4 maatjes kregen (na Fifa computer check van de bestelling) nieuwe tickets en konden toch binnen.






Uruguay - South Africa


Lintje fotografen
De Bafana gekte duurde van 13h00 tot 20h54. Toen scoorde Diego Forlan voor Uruguay. Het eerste moment in lange tijd waarop alle Vuvuzela's ophielden te zoemen. 0-2, rode kaart voor de keeper, 0-3, over-and-out voor Bafana Bafana. Ontgoochelde fans verlieten (helaas) vroegtijdig het stadium. Reality was back, Zuid-Afrika is Brazilie niet wat voetbal betreft. Mathematisch is alles nog mogelijk, maar Frankrijk is niet van de poes. Afwachten of het David tegen Goliath wordt?

1 ding staat vast: Zuid-Afrika is reeds winnaar in dit WK, omwille van de knappe organisatie, goede infrastructuur, ethnische Bafana éénheid en economische boom in dit land.

Feel it... it is here

Make sure you can you... I was there.

Met deze leuze is de wereldbeker voetbal -na 100 dagen dag per dag aftellen- van start gegaan in Zuid Afrika.
En het moet gezegd zijn, we zijn enorm trots om deel uit te maken van de 'gees' (=geest, soccer spirit/vibe).
Fantastisch hoe een land naar een evenement kan toeleven. Zuid afrika is echt uniek! Maandenlang was Bafana Bafana hét gespreksonderwerp bij uitstek. Maandenlang liep iedere zuid-afrikaan op vrijdag in geel/groene outfit (van CEO tot dakloze). Maandenlang hoopte iedereen een ticket te kunnen bemachtigen om een match van Bafana Bafana te zien.



Ons autootje met vlaggetje en mirrorsocks

Fifa Fan Fest (Centurion)



de Vuvuzela

Cecile, Annelies Laura, Christophe, Katharina, Frederic, Jonas


Vrijdag 11 juni ontplofte Zuid Afrika. Van 's morgens 6h00 weerklonk continu Vuvuzela getoeter. De zuid-afrikaanse economie deed de boeken toe om 14h zodat iedereen de match kon volgen. Dit was het moment waar iedereen zolang naar uitgekeken had: Bafana Bafana opent de wereldbeker tegen Mexico in Soccer City Johannesburg. Samen met onze maten volgden wij de openingsmatch op groot scherm in een Fifa Fan Fest (Centurion). De file naar de Fan Fest was de leukste file ooit. Alle auto's waren versierd met ZA vlaggen, mirrorsocks (zie foto) en inzittenden die continu op de Vuvuzela blaasden. Het Fifa Fan Fest was ongelofelijk. >50000 geel/groenen kleurden het stadium, tienduizenden Vuvuzela's die continu zoemden, dansende en zingende mensen die volledig uit de bol gingen. Ongezien! De sfeer in de stad, de weg naar de Fan Fest, de opwarming van Bafana Bafana, het volkslied luidkeels gezongen door iedere zuid-afrikaan, het start fluitsignaal, ..., één voor één fantastische kippenvelmomenten.



Go Bafana Bafana











Maar hét moment was de openingsgoal van ZA. De Vuvuzela decibels gingen exponentieel de hoogte in (misschien beetje gehoorschade gezien oordopjes uitverkocht waren), de vlaggen wapperden een tempootje sneller, de mensen werden volledig gek. De gekte werd helaas verstoord door een tegendoelpunt, maar de algemene trots van de natie voor hun voetbalploeg overheerste. ZA-Mexico 1-1. Op naar de volgende match tegen Uruguay. Ayoba!

PS: dank aan Laura voor de schitterende close-up sfeerbeelden.











Mini vuvuzela

dinsdag 8 juni 2010

Lesoba (Fouriesburg)

Exact 1 jaar geleden stonden we voor het altaar om elkaar ons ja-woord te geven.
Exact 1 jaar later vierden we onze eerste huwelijksverjaardag op één van de meest idyllische plaatsjes op aarde.
Samen met onze buren Wim & Clifton en onze Jozi (=Johannesburg) vriend Siza vertrokken we op vrijdagnamiddag richting Fouriesburg, een dorpje net boven Lesotho.



Roadtrip team


Doordat we in het pikdonker aangekomen waren hadden we geen zicht op de omgeving waar we verbleven. Het openen van de gordijnen de ochtend nadien was ongelofelijk. Winterse ochtendzonnestralen, een romantisch poeltje voor ons pittoresk huisje, een schitterende rotswand als ontbijtdecor, een kilometers-ver-reikend zicht over een vallei met nergens een ander huis of individu te bespeuren. Amazing!






Een stevig ontbijt, een stevige hike, enkele stevige flesjes bubbels en een stevig 'potjiekos'diner bij knetterend houtvuur => life is good! Toen Annelies plots in lichte paniek bovenop haar stoel sprong, leek het er even op dat ons gezellig avondmaal verstoord zou worden door één of ander roofdier. Echter, het bleek een piepklein muisje te zijn dat zich kwam warmen aan ons houtvuur. Toen waren we dus met 6 en één fobie minder voor Annelies.





Frederic, Annelies, Siza, Wim, Clifton










Potjiekos by fireplace




Huwelijksverjaardagsontbijt

Het weekend werd afgesloten met een bezoek aan -en lunch in- Clarens, een klein charmant Zwitserlands-(après)-ski-aanvoelend dorpje met vele restaurantjes, galerijen, curio winkeltjes, ...
Helaas begint onze tijd hier in te korten en blijven er niet veel vrije weekends meer over.
Hopelijk is dit niet onze laatste roadtrip geweest.


Lunch @ Clarens
Nog exact "2 days 23 hours 40 minutes 46 seconds" tot de kickoff van de WorldCup.
Feel it, it is here...