vrijdag 26 februari 2010

Tien voor Taal (bis)

Vertaling voor de zuid-afrikaanse woordjes:

- skyfies = frieten
- zonnebrandroom = zonnecreme
- vuurhoutjie = lucifer
- verkleurmannetjie = kameleon
- seekoei = nijlpaard
- rekenaar = computer
- melkskommel = milkshake
- hysbak = lift
- springmielies = popcorn
- groot broer koekeloer = big brother

woensdag 24 februari 2010

Electriciteit



Gevolg van uiterst slecht management van Zuid-Afrika's enigste energieleverancier, genaamd Eskom:

Vandaag is een stijging goedgekeurd door de Z-A energieregulator.
De electriciteitsprijzen stijgen:
+24,8% (1 april 2010 - 31 maart 2011)
+25,8% (bovenop de 24,8% stijging; 1 april 2011 - 31 maart 2012)
+25,9% (idem; 1 april 2012 - 31 maart 2013)

Met de prijsstijging zal Eskom haar inkomsten vergroten met liefst 85 miljard rand (= circa 8,5 miljard euro) voor het nieuwe financiele jaar, een extra 109 miljard rand in 2012 en nog eens 141 miljard rand in 2013. Het geld van de consument zal gebruikt worden om nieuwe koolcentrales te bouwen (die er in feite al véél eerder hadden moeten komen), niet meteen milieuvriendelijk dus. Het mismanagement van Eskom is reeds meermaals in eigen land op de korrel genomen nadat het in 2007 begon met, al dan niet aangekondigde, stroomonderbrekingen. Dit als gevolg van laattijdige investeringen in nieuwe infrastructuur en het gebruik van verouderde kern- en steenkoolcentrales.

Zo luidt het: De consument is nog de wonden aan het likken van de prijsstijging van 31% in 2009 en zal zich mogen "tevreden" stellen met de stijgingen die het opgelegd krijgt de komende drie jaar. Eerder had Eskom aanvankelijk gevraagd om een jaarlijkse stijging van 45% voor de komende drie jaar door te voeren. Gevreesd wordt dat vele huishoudens de bijkomende stijgingen niet langer zullen kunnen blijven betalen. Tevens zal het aantal illegale verbindingen met het electriciteitsnetwerk naar alle waarschijnlijkheid nog verder toenemen.

Hopelijk valt de electriciteit niet uit tijdens de finale van het WK...
Ik brand alvast een kaarsje...

maandag 15 februari 2010

Transkei + Wild Coast

Het valentijnsweekend werd een reisweekend.
We besloten om Elie en Sarah, twee jonge vlaamse artsen, een bezoekje te brengen in Transkei.
Ongelofelijke ervaring! Niet te geloven dat Transkei in hetzelfde land ligt als Kaapstad, Johannesburg en Pretoria.


Transkei is de naam van een voormalig "thuisland", een volledig onafhankelijke gebied voor zwarten, in het zuidoosten van Zuid-Afrika (Eastern Cape). Anno 2010 is het alsof de tijd er nog steeds stil staat.
- onverharde wegen vol potholes (praktisch onberijdbaar met een gewone wagen)
- mensen leven in hutjes (rondavels)
- veel hutjes staan in gebieden zonder electriciteit
- mannen komen er vooral in de verlofperiodes thuis omdat ze meestal in de mijnen in Gauteng werken en bijgevolg wonen (verlofperiodes = dronken mannen = periode met zeer veel messteek accidenten)
- bakstenen voor de bouw van de hutjes worden nog één per één manueel gemaakt
- continu loslopende honden/koeien/schapen/paarden op de weg
- hier en daar een beetje mais teelt
- kindjes zwaaien omdat ze een blanke zien en roepen meteen "sweet" om een snoepje te krijgen
- ...


Hutjes in the middle of nowhere


No electricity

Vrijdagmiddag namen we het vliegtuig Johannesburg-Umtata. Correctie, het vliegtuigje.
Een klein jetje met slechts 29 zeteltjes. Gelukkig had niemand van de medereizigers last van flatulentie...

Aan de luchthaven werden we opgewacht door Elie, Sarah en hun bakkie. Gezien hun bakkie slechts 2 (voor)zetels heeft konden we ons eindelijk eens inleven in een dagelijks zuid-afrikaans werkritueel, een rit van een uurtje in de laadbak van den bakkie.
Elie en Sarah wonen en werken reeds 1 jaar in een ruraal hospitaal. Kalafong, het ziekenhuis waar Annelies werkt, is zeer basic maar hun ziekenhuis is nog een stukje erger. Veel sterfte, veel HIV, veel TBC, ... Harde taferelen maar ze leveren er echt schitterend werk. RESPECT!!

Leaving on a jetplane


Bakkie komt zo...

Zaterdag + zondag stond de "Wild Coast" op het programma. De mannen reden met den bakkie tot aan de guesthouse aan zee, de vrouwen deden het per mountainbike (terugrit vice versa). Eén van de mooiste parcours waar ik ooit gefietst heb. 36 km continu op en af (kuitenbijtertjes), onverharde wegen, prachtig natuurlandschap, downhill uitwijkmanoeuvres door beesten op de weg, zwarte kindjes die naast uw fiets meelopen.

Women biking


Biking with kids running behind and screaming "sweets sweets"
De "Wild Coast" wordt terecht zo genoemd. Afgelegen stranden vol rotsige kliffen en groene weiden. Geen toeristische drukte maar enkel rust en natuur. Zelfs enkele dolfijntjes gespot door Annelies en Sarah. Prachige hike gewandeld van aan de guesthouse in Coffee Bay (genoemd naar een schip dat daar in 1863 strandde met een lading koffiebonen) tot "Hole in the wall". Geen koffiebonen, koffiemolentjes, koffie of scheepswrakstukken tegengekomen. Wel de 200m lange rotsformatie met een door erosie uitgesleten gat midden de rots gespot. Nice!







Wild Coast hiking

Chilling @ Hole in the wall
Nu opnieuw back to work tot onze volgende trip (ouders Annelies - midden maart).
PS: rotte kiwi's: de mountainbikerit met Elie was alvast mijn eerste trainingsrit in aanloop naar de Andalusie wielerstage...
PPS: de tickets voor het WK zijn binnen: Bafana Bafana vs Uruguay in Pretoria.

Druk druk druk

Tussen alle ophef rond de slippertjes van president Zuma door trachten wij het land wat op het rechte pad te houden ;) Veel zware wachten voor Annelies. Drukke Ex-Change weken voor mijzelf.
Vorige week heb ik een weekje het bezoek gehad van Daniel Appelmans, volbloed topmanager en Ex-Change'er. Veel meetings gehad, goed werk verricht en een receptie meegepikt met prachtige views over Johannesburg inclusief belgisch Karmeliet bier aan het zwembad. Kwestie van het aangename aan het nuttige te koppelen!



Daniel & Frederic @ dry food company Pro Africa


Frederic @ NAFCOC (Nat. Afr. Fed. Chamber of Comm and Ind)


Daniel & Frederic with Moshy, the mother Theresa of South Africa

PS: Daniel: bedankt voor de pralines, de gadgets, de folders en de uiterst aangename companie.

maandag 1 februari 2010

Zuma doet een Alberke

67 jarige president Zuma heeft een Alberke gedaan. Hij is vader geworden van zn 20e kind! Hoewel Zuma al 5 keer getrouwd is en op heden 3 officiele vrouwen heeft, is het kind echter niet van één van zijn vrouwen, maar van de dochter van een goede vriend. Polygamie + buitenechtelijke kinderen, schoon rolmodel voor een land dat volop in HIV strijd is.