maandag 14 december 2009

Ex-Change

Behalve reizen en de appreciatie van de dagelijkse zonnestralen wordt er hier ook ... gewerkt!

Van het medische wereldje heb ik (Frederic) niet veel kaas gegeten (lees: geen).
De locale industrie daarentegen intrigeert mij enorm. Net zoals mn job in Belgie bezoek ik KMO's, zakenkamers, organisaties, overheden, ... Deze keer niet om hun afvalproblemen op te lossen maar om hen bij te staan met oerdegelijke Vlaamse kennis.
Nee nee... ikzelf ben (helaas) geen bodemloos vat vol kennis. Ex-Change heeft een database van honderden experten die overgevlogen worden om hier ter plaatse hun kennis en jarenlange ervaring vrijwillig over te dragen aan Zuid-Afrikaanse bedrijven of projecten.
Mijn taak bestaat erin om projecten op te sporen, hun kwaliteit te checken en richting headoffice in Vlaanderen te communiceren welke expertise vereist is.

Enkele projectvoorbeelden (om jullie wat voeling te geven met de locale ZA economie):
- Economische haalbaarheidsstudie betreft toekomst veeteelt, slachthuis, vleesgroothandel bij landherverdeling privé => publiek (blank => zwart)
- Eco-tourisme expert om eco-tourisme potentieel in een regio te evalueren
- IT expert die leraren in hogeschool opleidt
- Marketing expert voor nieuw bedrijf dat matrijzen en beeldjes maakt maar geen focus afzetmarkt heeft
- Technisch expert die mensen uit afgelegen gebieden opleidt om hun waterpompen te kunnen herstellen bij breuk (zodat hun oogst niet naar de vaantjes is tegendat iemand de pomp kan herstellen)
- General management experten die van A tot Z helpen om een bestaande blanke business te franchisen naar een nieuwe satelliet fabriek gerund door locale zwarte zaakvoerders.
- Optimalisatie van een bedrijf dat droge voedselpakketten maakt voor hongerige mensen:
=> 14 miljoen hongerigen in Zuid-Afrika (officieel, officieus wellicht nog meer gezien veel mensen in de townships zelfs niet geregistreerd zijn, geen paspoort hebben en dus onbestaande zijn, ook voor de statistieken)
=> Veel kinderen die slechts overleven op 1 maaltijd per dag, die ze ontvangen op school
- Marketing expert voor Soweto marketing bedrijfje dat producten promoot op zwarte huwelijken en zwarte begrafenissen:
=> Wie trouwt kan bv gesponsord worden door McCain en McCain gadgets krijgen en McCain producten proeven op hun huwelijk. Initieel dacht ik dat het een graptje was (...'t is een graptje é pol...) maar dat is het dus niet. Integendeel. Blijkbaar bestaan er over gans Zuid-Afrika zogenaamde 'stokvels', vrouwengroepen die wekelijks allen een bepaald bedrag aan de kant leggen en sparen om elkaar te kunnen helpen in nood (begrafenis, ...). Bij nader inzien een enorm 'stil' kapitaal dat rondsluimert en enorme opportuniteiten biedt voor retailers om zich op te focussen.
Zie foto => een McCain huwelijk, let op de McCain shortjes van de suite meisjes.



Ambiance @ 'McCain huwelijk'


Het niveau van zakendoen is hier behoorlijk anders dan in Belgie, maar ó zo interessant.

Het contrast rijk/arm, de corruptie, het verleden (Apartheidsregime), ... spelen een grote rol in de hedendaagse economie.
Vanuit de politiek wordt de zwarte bevolking in de hedendaagse economie gepusht. Bedrijven hebben een BEE (black economic empowerment) score kaart. Men kan punten verdienen op de score kaart door bv.

- te zorgen dat 25% van het bedrijf officieel in handen is van black people
- zwarte mensen in het bedrijfsmanagement op te nemen
- zwarte arbeiders aan te werven
- in te staan voor skill development van zwarte mensen
- producten in te kopen van black businesses
- financiele bijdragen te leveren aan zwarte bedrijven (economisch)
- financiele bijdragen te leveren aan zwarte liefdadigheidsprojecten (socio-economisch)

Zeer complex systeem waar ongetwijfeld zeer uiteenlopende meningen over bestaan, en dat ook zeer uiteenlopende gevolgen heeft voor de economie. Maar daarvoor uitweiden zou een nieuwe blog vereisen...

Les 1 'zakendoen in Zuid-Afrika' zit erop. U was een fijn publiek...
Voor zij die zich geroepen zouden voelen om als Ex-Change expert hun kennis over te dragen van Noord naar Zuid => http://www.ex-change.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten