donderdag 19 november 2009

Kalafong deel II

Op algemene vraag: nog enkele nieuwtjes uit Kalafong.
* 's Morgens zingen de patiënten uit volle borst samen een ochtendlied.
* Er worden in Kalafong ook gevangenen behandeld. Je ziet ze lopen met een ketting met een bal aan hun enkel.
* De sisters snurken om ter luidst s nachts. Als je niet wil dat je patiënte dood ligt in haar bed, ga je zelf best minstens 1 maal per uur kijken.

* 's Morgens kan ik altijd rekenen op een 'big hug' van mijn favoriete sister, sister Tilly.
* De mensen zijn hier echt bijzonder arm. Recent vroeg ik aan de vriend van 1 van mijn vele heel erg zieke patiënten waar hij eigenlijk woonde. "Hij had al zijn gerief mee en sliep zolang zijn vriendin opgenomen was voor het ziekenhuis" (zijnde gewoon op de grond). Jammergenoeg stierf zijn vriendin enkele dagen later, voor ze bevallen was.
* De patiënten wedden onder elkaar over mijn land van herkomst.

* De statistieken van mijn eerste 3 wachten op mijn eentje:
- in totaal 2 uurtjes slaap over 3 nachten
- een totaal van 17 keizersneden
- op 1 nacht tijd 2 abruptio's met mors in utero (in gewone mensentaal placentaloslating met dode kleinen)
- op vrijdagnacht tijdens een keizersnede zelf gemerkt dat de patiënte een hartstilstand had (leve de anesthesist die vrolijk naar haar anesthesietoestel stond te kijken maar van wie de frank niet viel dat er iets aan de hand was). Dus hartmassage middenin de keizersnede voor meer dan 3 minuten + intubatie. Jammergenoeg geen bed op intensieve; gevolg: patiënte bleef 14 uur in onze operatiezaal in het verloskwartier (dus geen plaats voor dringende keizersneden). Patiënte overleed 2 dagen later aan een nieuwe hartstilstand.
- 34 weken zwangere opgenomen op de intensieve met mazelen en longontsteking
We zijn hier allemaal verplicht geweest een reactivatie van het mazelenvaccin te nemen want er is een epidemie op komst. Swine flu (mexicaanse griep) is hier totaal voorbij.


De kraamkliniek


Ward 25: 7 patiënten per kamer


De toren van het hoofdgebouw van Kalafong

dinsdag 10 november 2009

Aflossing van de wacht

Tijdens het uitwuiven van Valérie & Tom stonden de volgende bezoekers al aan te schuiven om onze gastenkamer in te palmen (kzal dringende de kamerprijs moeten verhogen om dubbelboeking te voorkomen).
Frederik (broer Annelies) & Anneleen arriveerden te Pretoria -in hun witte "slee" huurwagen- een half uurtje voordat Valérie & Tom verder zouden reizen richting Tuinroute + Kaapstad. Nog samen ontbijtje genuttigd, koffietje gedronken, stoere reisverhalen gedeeld, ...



Frederik & Frederic @ Bohms
Onze nieuwe bezoekers haalden meteen een verrassing van formaat uit hun valies: een pot Belgisch prepare. Hmmm! Nog voordat ik er een foto van kon nemen had Annelies hem al volledig opgesmuld ;) .
Met hernieuwde krachten na het verslinden van deze pot krachtvoer vervoegden we Frederik & Anneleen tijdens hun reisprogramma in Pretoria, Sabie, Graskop en Hoedspruit.
Highlights:
- een 4mans lookbek na dinner @ Capuccino's
- een begeleide wandeling door dr De Knijf in het Kalafong ziekenhuis
- reuzecocktails @ Bohms Guesthouse
- de meest teleurstellende hiketocht ooit (Graskop) => na 10 minuten nergens nog het hikepad te bespeuren + kletsnatte schoenen
- bezoek rehabilitation centre voor wilde dieren => met Annelies als plaatselijke gierentemster
- een schitterende hike naar de MacMac falls, gevolgd door een (frisse) zwempartij in de natuurlijke MacMac poeltjes => hopelijk deze keer geen bilharzia/schistosomiasis (nietwaar Bruno?)...

Annelies met stijve arm

Rhino's on the way

3 rhino's @ Hoedspruit

Broer en zus De Knijf

MacMac falls hike

MacMac pools met/zonder bilharzia?

@ Valérie & Tom: merci voor de toffe dvd boxen!
@ ma en pa De Knijf: merci voor de tweede lading pralines!
@ Frederik: we kijken al uit naar jullie tweede bezoek en verlangen al vré om 'den Mark' te verwelkomen ;)
@ ma en pa Versavel: nog 9 keer slapen... kHeb de wijn in Kaapstad al koel laten zetten.

dinsdag 3 november 2009

Intermezzo Valérie & Tom

Valérie & Tom locaal reisverslagje:
We are impressed!
Prachtig land, zeer lekker eten en wijn, overvriendelijke bevolking en een zeer warm onthaal in de 'volpension' b&b ten huize Versavel - De Knijf, enkel het weer valt tot op heden wat tegen :-( Zoals mijn broer reeds schreef, hebben we al het een en ander ondernomen: spectaculaire wildtaferelen, unieke momenten in de witte Chevrolet Aveo met de nodige commentaren van ons 4, prachtige vergezichten in de blyde river canyon, ...
Zuid Afrika is het land van diverse werelden ...
Wij zijn hier reeds een commerce aan het uitbouwen van Midera maskers, gezien het grote besmettingsgevaar in Kalafong van tbc, aids en swineflu => zie de prachtige foto 'find the hippo' als voorproef voor onze locale marketingcampagne.


Braai in guesthouse Versavel - De Knijf

Pilanesberg

Vanavond vieren we hun birthday party, met een dinertje en cadeautjes ...
Morgen reizen wij verder naar de Tuinroute, Wijnroute en Kaapstad.
Het afscheid valt zwaar ...
Bedankt broerie en dokter "Deknif" voor jullie gastvrijheid en de onvergetelijke momenten.
Fantastisch!
Geniet nog met volle teugen van dit avontuur. En voor de anderen, tot gauw in België!
Groeten, Valérie & Tom.


Sun City

maandag 2 november 2009

Valérie & Tom: Pilanesberg

Ons tweede bezoek is aangekomen.
Mn zus Valérie en man Tom werden deskundig opgepikt aan de luchthaven van Jo'burg, het kleine koffertje van de Chevrolet werd volgepropt met valiezen, en off to Pretoria alwaar ze enkele dagen bij ons logeerden (vol pension aan zeer democratisch tarief!). Na de locale 'zwarte' sfeer opgesnoven te hebben downtown Pretoria stond PILANESBERG op het programma.
Vrijdagmiddag is het safarikwartet-in-spé (Val+Tom+Fred) het 4e safarilid Annelies gaan oppikken in het Kalafong ziekenhuis (na haar 30uur durende wacht waarvan 0 uur slaap, vandaar haar kleine oogjes op de foto's). Na 2,5 uurtjes reden we de Pilanesberg poorten binnen in de hoop menige wilde beesten te zien tijdens ons tweedaags verblijf.

Picknick @ Pilanesberg

Het leuke aan Pilanesberg is dat je uw eigen auto(-otje in ons geval) door het 550km² grote park kan rijden om zelf de dieren te spotten. Pilanesberg herbergt the big five, helaas geen buffel en luipaard gezien, doch zeer veel game gezien: giraffen, olifanten, leeuwen, rhino's, hippo's, zebra's, springbokjes, wildebeesten, kudu's, waterbokken, steenbokjes, ...
Zeer indrukwekkend (ook al hadden we reeds Krugerpark bezocht) en dikke fun!
Hoogtepunten Pilanesberg:

- de familie Olifant die op enkele meters van ons de weg overstak (gelukkig ons autootje niet tot schroot getrapt)
- papa Olifant die onze aanwezigheid tijdens de nachtsafari weinig kon waarderen en ons net niet aanviel met zn krachtige slurf
- de magische verdwijntruck van de hippo (nijlpaard) die het water inwandelt en nergens meer te bespeuren valt
- parende leeuwen.

Familie olifant steekt over

Safariteam @ game spotting

Safariteam

@ nightdrive

Overnachting @ Pilanes tent

Man & vrouw leeuw

Giraf eating

Links inhalen

Oversteken op het zebrapas

Na Pilanesberg nog even gestopt voor een bezoekje aan het decadente 'Sun City', een soort Las Vegas van Zuid-Afrika werd gezegd. Gokmachines, sjieke hotels, luxueuze golfterreinen, mooi aangelegd strand+vallei met kunstmatige golven in het water+glijbanen, ... Leuk om eens gezien te hebben maar verder eerder Bellewaarde toestanden dan Las Vegas vonden we persoonlijk.

Sun City

Als afsluiter een zeer gezellige braai gedaan met de buren, met een live hippo imitatie gebracht door Valérie met haar persoonlijk meegebracht (Midera) mexicaanse-griep-maskertje...

Braai

Find the hippo

Verder richting Blyde Rivier